Asperges met ham, ei en botersaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2 kilo witte asperges
6 eieren
6 dikke plakken beenham
verse peterselie
flinke klont roomboter
snufje suiker
zout

Schil de asperges.
Leg de asperges in een grote kookpan en schenk er ruim koud water overheen. Breng het water aan de kook en voeg dan een snufje zout en eventueel wat suiker toe. Kook de asperges 10 minuten (afhankelijk van de dikte), zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat ze in het hete vocht verder garen. Kook ondertussen de eieren zacht in ongeveer 6,5 minuut. Was de peterselie, dep droog en hak fijn. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water. Pel de eieren. Smelt een flinke klont roomboter in een pannetje op laag vuur. Schep de asperges op een bord en leg er een ei en een plak beenham naast. Lepel wat gesmolten boter over de asperges en bestrooi ze met gehakte peterselie. Maal er tot slot wat grof gemalen zeezout over.

Asperge-crèmesoep met bieslook

Lunch of voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram witte asperges
1,5 groentebouillontablet
1 ui, gepeld en fijngesnipperd
50 g boter
50 g bloem
200 ml koude volle melk
paar sprietjes bieslook

Schil de asperges. Doe de schillen in een pan met 1,5 liter koud water en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes trekken.
Zeef het aspergevocht en vang 1 liter op. Snij de asperges in kleine stukjes. Verwarm een ruime pan met de boter en voeg de ui toe.
Fruit op middelhoog vuur totdat de ui zacht en glazig is. Voeg de bloem toe en zet het vuur laag. Roer door met een garde en bak de roux 5 minuten mee.
Blijf goed roeren zodat de roux niet kan aanbranden of te donker kleurt.
Voeg al roerend met een garde de melk toe en blijf roeren totdat alle klontjes zijn verdwenen.
Voeg het opgevangen aspergevocht toe en breng de soep aan de kook. Voeg de aspergestukjes toe en kook zachtjes gaar.
Knip vlak voor serveren wat verse bieslook over de soep.

Aspergetaart met brie en parmaham

Ingrediënten:

6 plakjes bladerdeeg
125 ml crème fraiche
500 g witte asperges
stuk brie, in lange smalle repen gesneden
12 plakken parmaham
2 hardgekookte eieren, grof gehakt
2 el honing
2 el fijngehakte verse peterselie
2 el melk

Benodigheden: bakblik bekleed met bakpapier, kwast, deegroller

Schil de asperges. Snij de asperges over de lengte doormidden. Vul een grote pan met heet water en breng met de deksel op de pan aan de kook. Voeg de asperges toe aan het kokende water, zet het vuur iets zachter en kook de asperges 8 minuten, of totdat ze zacht zijn, maar nog wel stevig. Schep de asperges uit het kookvocht en leg ze op enkele stukken keukenpapier om het vocht kwijt te raken. Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes in twee rijen van drie plakjes naast elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat de randen iets overlappen en druk ze aan. Kerf het deeg rondom, op ongeveer 1,5 cm van de rand, lichtjes in met een mes. Bestrijk het bladerdeeg binnen de rand met crème fraiche, vermengd met 1 eetlepel peterselie en wat zout en peper. Leg nu om en om twee asperges en repen brie naast elkaar totdat ze op zijn. Zorg ervoor dat alles binnen de ingekerfde rand ligt. Druppel de honing eroverheen. Bestrijk de vrijgehouden deegrand met melk en bak de taart 15 minuten in de oven, of totdat de zijkanten van het deeg goudbruin en iets gerezen zijn. Laat de taart voor het aansnijden 10 minuutjes afkoelen. Beleg de taart met het ei, in stukken gescheurde parmaham en bestrooi met de overige peterselie.

Risotto met asperges en ham

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2 uien
16 witte asperges
8 plakjes ham
300 g risotto
1 l kippenbouillon
rasp van 1 citroen
200 g parmezaanse kaas
100 g boter

Schil de asperges. Snij de asperges in stukjes van 3 cm. Rasp de citroen. Snipper het uitje en snij de ham in stukjes.
Giet een scheutje boter in een pan en bak het uitje aan. Voeg na 3 minuten de rist toe en bak dit even mee.
Daarna voeg je een beetje bouillon tot totdat de rijst net onder staat. Daarna voeg je de asperges toe.
Zodra de bouillon opgenomen is voeg je weer een beetje bouillon toe. Ga net zo lang door totdat de rijst gaar is en het vocht opgenomen is.
De laatste minuut voeg je de citroenrasp, blokje boter, parmezaanse kaas en de stukjes ham toe. Breng op smaak met een snufje zwarte peper.
Zet het vuur uit en meng alles goed door elkaar.

Japanse aspergesalade

Ingrediënten:

500 g aspergepunten
halve rode paprika
20 g boter
0,5 el sesamzaad
0,5 dl azijn
1 el sojasaus
1 tl zout
halve komkommer
15 g suiker
1 el pijnboompitten

Schil en kook de asperges. snij de komkommer in langwerpige reepjes van 3 cm, haal de zaadjes uit de komkommer. Leg de stukken in een vergiet en strooi het zout erover. Laat ze 15 min. staan en droog ze daarna af met een schone theedoek. Snij de paprika ook in langwerpige reepjes van 3 cm. Roer de sojasaus, suiker en de azijn door elkaar. Doe de aspergepunten, komkommer en paprika in een kom, er schep voorzichtig door elkaar, en giet de saus er over. Rooster de sesamzaadjes en pijnboompitjes licht in een droge pan, en bestrooi de salade met de sesamzaadjes en de pijnboompitjes.

Musters Asperges
Zeedijk 4
5154 PA Elshout
T: 04 16 – 37 20 75
verkoop@mustersasperges.nl

Openingstijden:

ma – za:   9.00 – 17.00 uur

zo: 10.00 – 13.00 uur

feestdagen: 10.00 -13.00 uur

©MUSTERS ASPERGES